ISU BUZAU Vizitatori:5570
The content of the page cannot be displayed

  Home Galerie Foto Arhiva video Noutati Contact

 

Avertizări/Atenţionări

  Vizualizare avertizări
  Codificare meteorologică
  Codificare hidrologică
  Prezentare Generala
 

Scurt istoric

 

   - Pompieri

 

   - Protectie civila

 

Judetul BUZAU

 

Plan de analiza si acoperire a risc 2019

  Legislatie/Biblioteca virtuala

Echipa manageriala
  Conducere
  Galeria comandantilor

Structura ISU
  Sediu/Harta cu subunitati
  Atributii
  Organizare
  Compartimente functionale

Inspectia de prevenire
  Compartiment avizare-autorizare
  Compartiment control si activitati preventive
  Informare preventiva

Serviciul pregatire pentru interventie si rezilienta comunitatilor
  Pregatire pentru interventie
  Rezilienta comunitatilor

Resurse umane
  Recrutari
  Cariera
  Declaratii avere/interese

Financiar
  Plati salarii
  Plati fonduri publice

Protectia datelor cu caracter personal
  Informare si relatii publice
  Purtator de cuvant
  Responsabil L 544/2001
  Buletin informativ L 544
  Relatii cu presa
  Comunicate si buletine de presa
 


PROGRAM AUDIEN
ŢE:

 

 

(Î) INSPECTOR ȘEF

Col. CIMPOEȘU Stelian

MIERCURI   12.00-15.00

PRIM ADJUNCT AL INSPECTORULUI ŞEF

Lt. col. PASCU Mihail-Loren

MARÈšI 12.00-15.00

(ÃŽ) ADJUNCT

AL INSPECTORULUI ŞEF

Lt. col. MITREA Bogdan

  JOI 12.00-15.00

 

Pentru audiență, dupa completare, trimiteți formularul prin:

  • mail - petitii@isubuzau.ro
  • fax - 0238 713973
  • depunere directa la sediul nostru, conform programului de lucru

Judetul Buzau

JUDETUL BUZAU

 

Județul Buzău este situat în partea de sud-est a României și se învecinează; cu județele Brașov și Covasna la nord-vest, Vrancea la nord-est, Brăila la est, Ialomița la sud și Prahova la vest. Suprafața județului este de 6102,6 km2, reprezentând 2,6% din suprafața țării.

Buzăul ocupă cea mai mare parte a bazinului hidrografic al râului cu același nume, cuprinzând în mod armonios toate formele de relief: munți în partea de nord, câmpie la sud, între acestea situându-se zona colinară subcarpatică. Altitudinea maximă; se situează; în Vârful Penteleu (1.772 m), iar cea minimă în Valea Călmățuiului (40 m).

Din punct de vedere al organizării administrative, județul Buzău are 2 municipii (Buzău și Râmnicu Sărat), 3 orașe (Nehoiu, Pogoanele și Pătârlagele), 82 de comune cu 480 de sate.

Împreună cu județele Brăila, Vrancea, Tulcea și Constanța, județul Buzău face parte din Regiunea de Dezvoltare 2 Sud-Est, cu sediul la Brăila.

După ultimul recensământ populația stabilă; a județului Buzău era de 503451 persoane, din care: 246298 bărbați (49%) și 257153 femei (51%). În mediul urban locuiesc 41,1% din populație iar în mediul rural 58,9%.

În județul Buzău funcționează; 343 biblioteci, 10 muzee, Teatrul George Ciprian, înființat în anul 1996.

Județul Buzău se bucură; de școli de renume: Colegiul "B.P. Hașdeu", Colegiul "M.Eminescu", Colegiul "Spiru Haret", Colegiul Economic, Liceul de Artă;, Colegiul "Al.Vlahuță" Râmnicu Sărat și 3 tabere școlare (Poiana Pinului, Arbănași și Monteoru).

Județul Buzău este situat în partea central-estică; a României, în sud-estul Carpaților Orientali, axat pe cursul superior și mijlociu al râului Buzău, între 44 grade și 44 minute și 45 grade și 49 minute latitudine nordică; și între 26 grade și 4 minute și 27 grade și 26 minute longitudine estică;.

Din punct de vedere geologic, munÈ›ii sunt constituiÈ›i din asa numitul "flis", reprezentat printr-o alternantă; de gresii, marne, argile, È™isturi È™i, mai rar, conglomerate, toate strâns cutate, formând uneori cute-solzi, aliniate pe direcÈ›ia NE-SV.Vârsta rocilor este, în principal, paleogenă; (aprox. 30-70 milioane de ani). În treapta subcarpatică; domină; marnele, argilele, nisipurile, pietriÈ™urile, calcarele È™i gresiile, depuse cu precă;dere în miocen È™i pliocen (începand de acum 30 milioane de ani, până; în urma cu un milion de ani) È™i ondulate larg. Câmpia s-a format numai in cuaternar È™i este alcă;tuită; din pietriÈ™uri, nisipuri È™i loessuri.

Cele trei trepte de relief, la cadrul redus al județului, pot fi socotite în același timp și zone, întrucât ele se extind, începând de la nord spre sud, una în continuarea celeilalte. Între zona subcarpatică și cea de câmpie se individualizează și o fâșie de tranziție, formată din glacisuri și piemonturi.

 

 

ZONA DE MUNTE

 

Face parte din marea unitate a Carpaților de Curbură; și cuprinde două subunități principale: Munții Buzăului și Munții Vrancei.

Munții Buzăului, aflați în cea mai mare parte pe teritoriul județului cu același nume, sunt constituiți din 5 masive: Penteleu, Podu Calului, Siriu, Monteoru și Ivănețu.

Masivul Penteleu, delimitat de Bâsca Mică; și Bâsca Mare, este cel mai important, atât ca dimensiuni cât și ca altitudine (1772 m). Sub aspect petrografic, este format în mare parte din flis grezos (gresie de Tarcău), marne, marne calcaroase, flis bituminos, conglomerate. De-a lungul anilor, agenții externi au tăiat văi adânci și interfluvii care favorizeaza alunecări de teren.

            Văile principale care drenează; Masivul Penteleu sunt dirijate fie către Bâsca Mare, fie către Bâsca Mică. Spre prima se indreaptă; Patacul, BăsculiÈ›a, Cernatul, Milea, iar către Bâsca Mică;: Valea Neagră;, Paltinu, Brebu, Șapte Izvoare È™i Bălescu.

            Masivul Podu Calului este cuprins între râurile Bâsca Mare È™i Buzău. ÃŽnalÈ›imea maximă; este de 1440 m. Rocile predominante sunt gresiile, marnele, È™isturile argiloase. Spre deosebire de masivele vecine, Podu Calului este puternic fragmentat de văi, în special de CaÈ™oca È™i afluenÈ›ii săi, astfel încât apare sub forma a două; sau trei masive unite prin È™ei largi. ÃŽn acest fel, între Bâsca Rozilei, Bâsca Mare, HarÈ›agu È™i Buzău se individualizează; Masivul Podu Calului propriu-zis, între văile CaÈ™oca, Bâsca Mare, HarÈ›agu È™i Buzău - Masivul Tehărau, iar la nord de HarÈ›agu - Masivul Bota.

            Masivul Siriu, cuprins între Buzău, Crasna È™i Siriu, este format din mai multe sinclinale si anticlinale, orientate NE-SV, unele aparÈ›inând pânzei de Siriu. Partea cea mai înaltă; este fixată pe un sinclinal   suspendat, cu flancul estic faliat. Masivul este alcatuit din gresii dure, numai în partea estică; adăugându-se o fâșie de depozite oligocene, constituite din alternanÈ›e de gresii, marne, disodile È™i menilite. Cota maximă; este de 1663 m, în Creasta Malaia. Vârful Siriu, cunoscut È™i sub numele Bocârnea, are 1659 m. ÃŽn estul Malaiei, pe o larga suprafață cvasistructurală, se află Lacul Vulturilor, cunoscut È™i sub numele de Lacul fără Fund.

              Masivul Monteoru este situat în partea de sud a munÈ›ilor Siriului. Este format dintr-o creastă principală; semicirculară;, ce se menÈ›ine la peste 1000 m, înregistrând valorile maxime în vârfurile   Răstoaca (1294 m), Monteoru (1345 m) È™i CartiaÈ™u (1014 m). Structural, prezintă aceleaÈ™i caractere ca si Podu Calului, de unde È™i multele afinități morfologice. Interiorul arcului constituie bazinul de recepÈ›ie, lărgit printr-o captare în detrimentul văii NehoiaÈ™ului.

            Culmea IvăneÈ›u se află situată la sud de valea Bâsca Rozilei, fiind orientată; aproape est - vest (pe direcÈ›ia cutărilor principale) È™i ia legătura directă cu subcarpaÈ›ii. Ca aspect geografic È™i structura petrografică se deosebeÈ™te prea puÈ›in de celelalte masive. Cele mai înalte vârfuri ale sale sunt dispuse pe o culme netedă, orientată NE-SV; acestea sunt: IvaneÈ›u (1191 m), Arsenie (1115 m), Zboiul (1115 m) si Stănicu (992 m). De menÈ›ionat este faptul că în acest masiv își are obârÈ™ia primul pinten paleogen (de Văleni), care pătrunde adânc în zona subcarpatică.

             MunÈ›ii Vrancei încadrează latura nord-estică a judeÈ›ului. Este vorba de o fâșie îngustă, ce reprezintă versantul vestic al unor vârfuri importante, cum sunt: LăcauÈ› (1776 m), Goru (1785 m), Giurgiu (1720 m), MuÈ™a (1420 m), Pietrele înÈ™irate (1476 m), Furu (1414 m). Acest sector nu prezintă diferenÈ›e mari față de Penteleu, având aceeaÈ™i structură È™i morfologie (suprafeÈ›e de eroziune È™i structurale, plaiuri întinse delimitate de abrupturi de sute de metri, alunecări È™i prabuÈ™iri, bazinete È™i ingustări). Din aceÈ™ti munÈ›i izvorăsc Bâsca   Mică;, Bâsca Mare, Râmnicul.

  

 

ZONA SUBCARPATICÄ‚  

 

             Fiind cunoscută; sub numele de SubcarpaÈ›ii Buzăului, această zonă reprezintă o îmbinare de culmi deluroase cu depresiuni, bazinete È™i înÈ™euări, altitudinea culmilor variind între 400 si 800 metri.

              SubcarpaÈ›ii sunt alcatuiÈ›i din formaÈ›iuni geologice mai tinere, cutate larg. Cutele sunt orientate, ca È™i cele carpatice, de la SV către NE È™i prezintă; adesea fracturări, ridicări sau coborâri, aÈ™a cum este cazul   dealurilor din sud È™i est (IstriÈ›a, Ciolanu, Blăjani È™i Buda). Domină marno-argilele, nisipurile È™i gresiile de diverse tipuri, uneori apărând conglomerate È™i calcare. Structura geologica a imprimat multor culmi o alungire pe directii SV-NE; râurile au impus însă È™i alte direcÈ›ii de fragmentare, în special în partea centrală; a zonei deluroase buzoiene, unde se îmbină; depresiunile È™i înÈ™euările dispuse longitudinal față de structură, cu bazinete de obârÈ™ie, înÈ™euări È™i depresiuni de eroziune orientate adesea transversal. La acestea, se adaugă È™i intervenÈ›ia pintenilor paleogeni, de structură montană, care diversifică È™i mai mult sectorul carpatic buzoian.

            Dată fiind complexitatea de ordin geologic, dar mai ales geografic, SubcarpaÈ›ii Buzăului se impart in patru grupe:

             Grupa centrală; (Dealurile Botanului) este cuprinsa intre văile Buzăului È™i Slănicului, având un contur sub formă de inimă. Altitudinile maxime sunt în Dealul BlidiÈ™el (821 m), Vârful PiÈ›igoiul (806 m), Vârful Bocu (824 m); în partea centrală;, Vârful Botanul are 799 m. Eroziunea apelor Sarățel, Bălăneasa, Sibiciu, RuÈ™avățu etc. precum È™i structura geologică È™i compoziÈ›ia petrografică au dus la fragmentarea acestei grupe intr-o serie de subunitaÈ›i:

            1. Dealurile Muscelului sunt delimitate de apele Bălăneasa, Sibiciu È™i Buzău. ÃŽn componenÈ›a acestor dealuri intră culmile BlidiÈ™el (821 m), Muchea (746 m) È™i Ursoaia. BlidiÈ™elul este format din conglomerate È™i gresii sarmatiene dispuse monoclinal, dând cueste È™i hogback-uri bine dezvoltate. Spre sud se continuă prin culmea Muchea, care dezvoltă un abrupt puternic către est. Și aici se întâlnesc conglomerate sarmatiene dar È™i nisipuri È™i argile pliocene.

            2. Dealurile Dalma sunt cuprinse între apele Sărățel È™i Bălăneasa. ÃŽn partea centrală; se află Vârful Botanului, alcă;tuit din conglomerate È™i gresii sarmatiene, cu structură monoclinală, ce dă un relief de cueste. ÃŽn partea de est, Dealurile Dalmei se continuă cu Dealul PosobeÈ™ti (707 m), axat pe un sinclinal sarmatian. Spre sud-est bazinetul Plopeasa se dezvoltă pe un afluent al Sărățelului, iar către sud, acesta se continuă cu un culoar de sinclinal, mărginit în est de o cuestă; (Muchia Florica, Vf Muchia Stânii - 449m).

             3. Dealurile Bocului cuprind partea de nord-est a grupei centrale, având înaltimi ce urcă; la peste 800 m: Vf. Bocului (825 m), Dealul Glodul (807 m), Vf.PiÈ›igoiul (806 m). Aceste dealuri sunt fragmentate de vă;ile Slă;nicelului È™i Grabicinei in câteva subunită;ti. Partea centrala este ocupată; de Dealul Bocului propriu-zis, în partea de sud s-a dezvoltat bazinetul Pă;curile, iar in nord se află; Dealul PiÈ›igoiul-Glodului. Acesta se continuă; spre est cu Dealul Glodineasa. Din Dealul PiÈ›igoiului pornesc spre sud o serie de culmi joase, care se extind între vă;ile Slă;nicelului È™i Să;ră;È›elului. Este vorba de Dealurile SiliÈ™tea È™i Dealurile Trestioarei, care se caracterizează; printr-o altitudine mult mai joasă; decât cele din jur (circa 500 m), apă;rând în ansamblu ca o zonă; înaltă; depresionară;.

            4. Dealurile Pâclelor sunt delimitate de Slanic È™i pâraiele Să;ră;È›el - Bă;ligoasa. Au o directie aproape nord-sud È™i prezintă; două; culmi paralele, ce se unesc la nord, în dealul Tocilei (598 m). Vulcanii noroiosi de aici, unici în È›ara noastra, completează; acest peisaj; cei mai de seamă; vulcani sunt grupaÈ›i in două; platouri: Pâclele Mici È™i Pâclele Mari.

            Grupa sudică; (IstriÈ›a-Ciolanu) are caractere locale specifice, È™i anume: contact brusc cu câmpia, masivitate, altitudini mari, forme de relief impuse net de structură; È™i petrografie, zone depresionare tipic subcarpatice. Pe ansamblu se divide in trei unitati:

            Dealul IstriÈ›a este constituit din formaÈ›iuni grezoase È™i calcaroase ale sarmatianului, care au influenÈ›at altitudinea È™i masivitatea dealului IstriÈ›a (Vf.IstriÈ›a 751 m). Că;tre Câmpia Română;, contactul se face deosebit de brusc prin linii de falie, dar È™i prin că;derea monoclină; a flancului sudic al anticlinalului principal. Dealul IstriÈ›a poate fi divizat in mai multe subunitati, dictate in special de natura petrografică; a rocilor: dealurile NiÈ™covului situate in partea de est a grupei, au inalÈ›imi de 200-400 m È™i sunt constituite in principal, din formaÈ›iuni lavantine È™i cuaternare vechi; masivul IstriÈ›a propriu-zis este dominat în partea înaltă; de calcarele È™i gresiile sarmatiene, motiv pentru care È™i-a menÈ›inut altitudini de 600-700 m. În interiorul să;u se află; câteva bazinete sau depresiuni structurale È™i de contact (Izvoarele Să;ră;È›ii, Să;rata Monteoru); dealurile Nă;ienilor apar sub forma unei culmi înguste, format din aceleaÈ™i calcare È™i gresii sarmatiene care menÈ›in È™i aici altitudini de circa 600 m.

            Dealul Ciolanu este, de asemenea, unul din cele mai masive din cadrul SubcarpaÈ›ilor buzoieni si se dezvoltă; aproape paralel cu dealul IstriÈ›a. Spre sud este delimitat de depresiunea NiÈ™covului, iar spre nord de izvoarele vă;ii Cricovului È™i Buză;ului. Ca È™i la dealul IstriÈ›a, masivitatea È™i altitudinea sa sunt date de calcarele È™i gresiile sarmatiene, altitudinile variind între 600 È™i 700 m: Poiana HoÈ›ilor (737 m), Poiana BroÈ™a (641 m), Vf.Bradului (661 m), Vf.Cetă;È›uia (632 m). În partea de nord-est, respectiv între Mă;gura È™i CândeÈ™ti, se desprinde mica subunitate - dealul Cerbului (539 m), constituit din formaÈ›iuni levantine (argile, nisipuri È™i pietriÈ™uri), peste care se dispun stratele de CândeÈ™ti. Din cauza constituÈ›iei petrografice, dealul Cerbului, în ansamblul să;u, prezintă; multe degradari de teren.

              Depresiunea NiÈ™covului este formată; pe un larg sinclinal în care au fost sedimentate formaÈ›iuni levantine È™i cuaternare. AfluenÈ›ii dezvoltă; aici conuri de dejecÈ›ie foarte întinse. Însă;È™i NiÈ™covul, la vă;rsare, a   format un imens con de dejecÈ›ie, în care apele sale se pierd total în perioadele fă;ră; ploi. Prin toate caracteristicile este o depresiune tipic subcarpatică;.      

GRUPA ESTICA (Dealurile Câlnă;ului), situată; la est de valea Slă;nicului este drenată; central de pârâul Câlnă;ului È™i delimitată; de vă;ile Slă;nic È™i Râmnic. Grupa se poate subdivide în două; mari subunită;È›i: una nordică;, formată; din sedimente mai vechi (vârsta mio-pliocenă;) È™i o alta sud-estică;, formată; din depozite levantine È™i cuaternare.

            Dealurile Bisocii compun în ansamblu, subunitatea nordică;. Are forma unui pă;trat, delimitat de vă;ile Slă;nic È™i Râmnic. Altitudinile maxime sunt cuprinse între 800 È™i 970 m, atât ca urmare a cută;rilor violente, cât È™i datorită; rocilor mai dure (de vârsta meotiană;, pontiană; È™i daciană;). Cele mai înalte vârfuri sunt Bisoca (970 m), UlmuÈ™oru (943 m), Şindrila (900 m), iar spre sud Bă;dicul (814 m). DeÈ™i dealurile sunt foarte inalte, denivelarea față; de flisul carpatic apare evidentă;, între ele remarcându-se un culoar depresionar.

             A doua subdiviziune se caracterizează; prin direcÈ›ia nord-sud, prin roci moi de vârsta levantină; È™i cuaternară;, prin suprafeÈ›e mari expuse degradă;rii. După; felul cum este fragmentată; de vă;ile principale, această; unitate se subdivide în trei culmi:

              1. Culmea Blă;jani, situată; între Câlnă;u È™i Slă;nic, se extinde pe direcÈ›ie nord-sud È™i începând cu Dealul Că;ră;tnă;ului (633 m), trecând prin înalÈ›imi de circa 500 m, ajunge în partea sudică;, în dreptul localită;È›ii Blă;jani, la 483 m (Vf.Blă;jani) È™i 486 m (Vf.Mare).

            2. Dealurile Budei se alungesc între Râmnic È™i Câlnă;u È™i se constituie din pietriÈ™uri de CândeÈ™ti. Înaltimea lor se menÈ›ine în jurul a 500 m în nord È™i cresc că;tre sud, unde ating 637 m în Piatra Albă;.

            3. Dealul Că;pă;È›ânei (591 m) se află; între Râmnic È™i Ramna. Este constituită; din pietriÈ™uri de CândeÈ™ti.

             GRUPA VESTICĂ (Dealurile Priporului) este constituită; dintr-o serie de dealuri relativ înalte È™i înÈ™euă;ri largi, foarte diferite sub aspectul structurii È™i compoziÈ›iei geologice. Se remarcă; în mod   deosebit pă;trunderea, în zona subcarpatică;, a pintenului paleogen de Vă;leni, ce reprezintă; o continuare a culmii Ivă;neÈ›u. Această; grupă; se subdivide in trei subunită;È›i:

             1. Dealul CorneÈ›el se întinde între Buză;u È™i Bâsca Chiojdului. Este constituit din formaÈ›iuni pliocene È™i cuaternare vechi, formând o regiune intens degradată; de torenÈ›i. Altitudinile maxime se află; tot pe formaÈ›iuni levantin-cuaternare (Dealurile Cornetul – 827 m È™i Vf.CetaÈ›uia – 713 m). Delimitarea de zonă; muntoasă; se face pe o linie care începe la nord de Pă;târlagele È™i trece pe la localitatea Că;tina.

             2. Dealul Priporului, situat între valea Zeletinului È™i Bâsca Chiojdului, prezintă; o structura petrografică; asemă;nă;toare zonei carpatice. Altitudinile sunt mai reduse, având un maxim de 823 m în Vf.Priporul.

             3. Dealul Salcia, cuprins între Zeletin È™i dealul Ciolanu, limitat de două; cursuri de apă; - Cricov È™i Buză;u, se împarte în trei subunită;È›i, diferenÈ›iate datorită; structurii geologice È™i alcă;tuirii  petrografice. În centru se află; dealul Salcia (717 m) sub forma unei creste în directie NE-SV. Că;tre sud se situează; înÈ™euarea Cislă;u-Cricov cu altitudinea de 400-500 m, dezvoltată; pe un sinclinal. Peste această; înÈ™euare se face trecerea între depresiunea Cislă;u È™i depresiunea Sânger-LapoÈ™. Între Vf.Salcia È™i Vf. Zeletin se prezintă; a treia subunitate - podurile Fră;sinetului, cu altitudini de 400-500 m, cu aspect de câmpie, care face trecerea între valea Buză;ului È™i bazinul   Cricovului.

              Depresiunea Pă;târlagele se dezvoltă; de la contactul dintre munte È™i SubcarpaÈ›i, până; la valea Buzaului. Este o zonă; unde terasele incep să; aibă; o largă; dezvoltare È™i unde apar importante degradă;ri de terenuri.

            Depresiunea Cislă;u, formată; la trecerea Buză;ului peste un alt sinclinal, are lă;È›imea maximă; că;tre înÈ™euarea Cislă;u - Cricov.

            Îngustarea de la Ciuta este zona cea mai strâmtă; pe care o prezintă; valea Buză;ului pe tot parcursul SubcarpaÈ›ilor. Chiar È™oseaua, în această; parte pă;ră;seÈ™te valea propriu-zisă; È™i urcă; în serpentine prin cunoscuta padure de la Ciuta.

            Depresiunea Pârscov incepe aproximativ de la localitatea cu acelaÈ™i nume È™i continuă; până; la Berca unde valea schiÈ›ează; o uÈ™oară; îngustare impusă; de traversarea anticlinalului Berca-Arbă;naÈ™i.

             Depresiunea-culoar Ră;teÈ™ti - ScorÈ›oasa -Vintila Vodă; începe, după; cum arată; È™i numele, din Valea Buză;ului (Ră;teÈ™ti) È™i È›ine până; în Valea Slă;nicului (Vintilă; Vodă;). Are caracter subcarpatic, fiind delimitată; de Dealurile Dalmei, Bocului, Bisocii È™i Pâclelor.

 

 

FÂŞIA DE TRANZIŢIE  

 

              Această; fâÈ™ie face trecerea între zona subcarpatică; È™i câmpie. La vest de Buză;u, Subcarpatii IstriÈ›ei iau contact cu câmpia de subsidență; prin linii de falii. Pe această; zonă; de contact eroziunea a grefat o fâÈ™ie de glacis-glacisul IstriÈ›ei (110-300 m). La est de Buză;u, trecerea de la subcarpaÈ›i la câmpie se face mai întâi printr-un piemont de acumulare alcă;tuit din pietriÈ™uri È™i nisipuri dispuse monoclinal (piemontul Râmnicului) care urcă; până; la înă;lÈ›imi de 300-400 m, apoi printr-un glacis care incepe aproximativ de la altitudinea de 250 m în jos.

 

 

ZONA DE CÂMPIE  

 

   Această; zonă; are altitudinea de 40 – 100 m È™i este constituită; din sedimente moi, dominând la suprafață; formaÈ›iunile loessoide, aluviunile È™i chiar nisipurile, iar în adâncime argilele, pietriÈ™urile, nisipurile, marnele nisipoase. Pe teritoriul judeÈ›ului, zona de câmpie se subdivide în 4 unită;È›i principale.

            Câmpia GherghiÈ›ei, reprezintă; o continuare a fâÈ™iei de subsidentă; ce vine dinspre PloieÈ™ti, trece pe la Mizil È™i Clondiru È™i se îngustează; puternic că;tre localitatea Stâlpu. Limita estică; urmareÈ™te localită;È›ile Glodeanu Să;rat, Movila Banului È™i est de Stâlpu. Partea inferioară; a pârâului Să;rata s-a instalat pe limita estică; a acestei subunită;È›i. La limita nordică;, È™i mai ales între Clondiru, Stâlpu È™i izvoarele Că;lmă;È›uiului, apar aliniamente de izvoare. Peste aceasta câmpie pare să; se fi scurs chiar Buză;ul, intr-o primă; etapă; de intrare în câmpie - o terasă; inferioară;, care se pierde aproximativ la localitatea ZoreÈ™ti, ar indica această; direcÈ›ie.

            Câmpia Bă;ră;ganului de Mijloc ocupă;, în mare, interfluviul dintre Că;lmă;È›ui È™i IalomiÈ›a. Are o înclinare că;tre sud-est. Partea sa nordică; È™i cea estică; este ocupată; de o fâÈ™ie lată; de nisipuri, care incepe de la Smeeni È™i Florica È™i se dezvoltă; spre ră;să;rit trecând peste localită;È›ile Pogoanele, Că;ldă;ră;È™ti È™i Padina. SuprafaÈ›a nisipurilor prezintă; un microrelief de dune, în general fixate, între unele instalându-se temporar chiar lacuri. Partea sudică; È™i vestică;, neocupată; de nisipuri, este dominată; de formaÈ›iuni loessoide È™i de crovuri.

            Câmpia Buză;u - Că;lmă;È›ui incepe printr-un larg con de dejecÈ›ie, pe sub care o parte din apele Buză;ului, dar mai ales ale NiÈ™covului, se preling că;tre Că;lmă;È›ui în cadrul acestui con. Buză;ul È™i-a să;pat o albie largă; È™i două; terase joase, mai bine dezvoltată; fiind cea inferioara (3-4 m). Urmele acesteia se vă;d bine È™i la Tă;bă;ră;È™ti, unde apare È™i un martor de eroziune înconjurat de numeroase belciuge, denumite È™i coturi, È™i peste care apele Buză;ului se revarsă; în timpul viiturilor, trecând peste Că;lmă;È›ui. Începând de la Tă;bă;ră;È™ti, dar mai ales din dreptul Cilibiei, nu se mai poate face o distincÈ›ie netă; între albia Buză;ului È™i cea a Că;lmă;È›uiului este un È™es întins, uneori cu să;ră;turi, cu grinduri È™i cu martori de eroziune, peste care Buză;ul îÈ™i trimite apele de viitură; că;tre Că;lmă;È›ui, formând aÈ™a numitele "buzoiele". Prin actuala albie a Că;lmă;È›uiului a curs cândva Buză;ul.

            Câmpia Râmnicului, deÈ™i situată; la marginea subcarpatilor, reprezintă; o zonă; mai puÈ›in afectată; de sibsidență; (in comparaÈ›ie cu câmpia GherghiÈ›ei sau cu câmpia FocÈ™anilor). FormaÈ›iunile cuaternare, ca È™i pietriÈ™urile de CândeÈ™ti, prezintă; înclină;ri slabe dinpre piemontul Râmnicului că;tre câmpia din față;. În partea de ră;să;rit câmpia este delimitată; de lunca Buză;ului È™i îi sunt specifice o serie de lacuri de tipul limanelor fluviale; începând cu Jirlaul, aceste lacuri È™i vă;ile ce le alimentează; reprezintă; cursuri vechi ale Râmnicului.                 

            Marturii ale vieÈ›ii materiale (unelte È™i arme din piatră; sau os-topoare, mă;ciuci de luptă;, vârfuri din  silex etc., produse ceramice variate - ceÈ™ti, că;ni, castroane), scoase la iveală; prin să;pă;turile arheologice de la Aldeni, SudiÈ›i s.a., atestă; prezenÈ›a omului în această; zonă; încă; din Neolitic (mileniul 4 i.H). Epoca   bronzului (mileniul 2 i.H.) este ilustrată; în mod special de Cultura Monteoru (descoperiri la Să;rata Monteoru, Aldeni, Merei, Cernă;testi, Să;poca, Smeeni), care indică; un habitat dezvoltat al omului primitiv, mai ales in arealul subcarpatic, produs al celui mai puternic grup nord-tracic. Urme ale civilizatiei geto-dacice au fost identificate în arealul localitaÈ›ii Cârlomă;neÈ™ti (sec.2-1 i.H.) È™i Gheră;seni (sec.4   d.H.), iar castrul de la Pietroasele este o marturie a stă;pânirii romane a acestor locuri. Începând cu sec.3 È™i până; în sec.7, numeroasa populaÈ›ie daco - romană; existenÈ›a în această; regiune a suferit de pe urma frecventelor penetraÈ›ii ale diferitelor popoare migratoare, fă;ră; a fi însă; dislocată;. Invazia È™i trecerea zigotilor prin aceste pă;rÈ›i este dovedită; de faimosul tezaur din aur, in greutate de 19 kg, compus din 12 piese (iniÈ›ial au fost 22), între care o tavă; mare, mai multe vase, fibule în formă; de vultur, încrustate cu pietre preÈ›ioase, colane din aur, numit"CloÈ™ca cu puii de aur", ingropat la Pietroasele de regele vizigot Athanaric, în anul 375, È™i descoperit in 1837.

Descoperirile de la CândeÈ™ti È™i Să;rata-Monteoru atestă; că; populaÈ›ia autohtonă; s-a menÈ›inut È™i dupa marea nă;vă;lire a hunilor din sec. IV-V. Continuitatea de locuire în vetrele stră;bune mai este dovedită; È™i de vestigiile arheologice descoperite la Budureasa (sec. VI), Să;rata - Monteoru (sec. VI-VII), Pruneni È™i Blă;jani (sec. VI-X). PrezenÈ›a unor aseză;ri omeneÈ™ti bine inchegate în secolele XIII-XV, dar cu existenÈ›a anterioară;, începe să; fie menÈ›ionată; în documente (Buză;u în 1234, Râmnicu Să;rat în 1474, Chiojdu în 1560, Lopă;tari în 1579). O serie de materiale cartografice din secolele XVI-XVIII confirmă; existenÈ›a în aceste locuri a mai multor localită;È›i, drumuri comerciale, denumiri de munÈ›i, ape etc. Astfel, pe harta lui N. Germanus (1507), aÈ™ezarea Buză;u este inscrisă; cu numele Boza, pe hă;rÈ›ile Atlasului lui Mercator (1595) Râmnicu Să;rat apare cu numele Rebnick, iar pe o hartă; militară; în 1595 este consemnat Pasul Buză;ului ca loc de bă;talie. Pe harta stolnicului Constantin Cantacuzino din anul 1700 este redată;, pentru prima oară;, împă;rÈ›irea administrativă; a Tă;rii RomâneÈ™ti în 17 judeÈ›e, între care sunt consemnate È™i judeÈ›ele Buză;u, Râmnic È™i Să;cuieni, ale că;ror teritorii se incadrează;, în cea mai mare parte, în suprafaÈ›a judeÈ›ului Buză;u. Pe aceiaÈ™i hartă; mai erau trecute 72 de localită;È›i între care 2 târguri, câteva lacuri, câÈ›iva vulcani noroioÈ™i È™i unele bogă;È›ii (sare, sulf)). După; 1 ianuarie 1845, când a fost desfiinÈ›at judeÈ›ul Să;cuieni È™i înglobat în cea mai mare parte la judeÈ›ul Buză;u, acesta s-a extins spre vest È™i nord evoluând între aceste limite, cu unele modifică;ri de la sfârÈ™itul secolului XIX, până; în 1950, când regimul comunist a adoptat o nouă; împă;rÈ›ire administrativ-teritorială;,  după; model sovietic, judeÈ›ul Buză;u devenind una din cele 28 de regiuni ale ță;rii. În 1952, au avut loc unele modifică;ri ale împă;rÈ›irii administrativ-teritoriale din 1950, judeÈ›ul Buză;u fiind încadrat in cea mai mare parte în Regiunea PloieÈ™ti. Prin noua împă;rÈ›ire administrativ-teritorială; din 17.02.1968, a fost reînfiinÈ›at judeÈ›ul Buză;u, iar oraÈ™ul de resedintă; (Buză;u) a fost trecut în categoria municipiilor.

 

 

 SECŢIUNEA A 2-A. CARACTERISTICI CLIMATICE

   

2.1. REGIM CLIMATIC, SPECIFICITĂŢI, INFLUENŢE

Ca si întreaga È›ară; , jud. Buză;u se incadreaza in climatul temperat continental. Treptele de relief , ca si pozitia sa la curbura Carpatilor , introduc o serie de nuante locale, ce conduc la trei tipuri principale de climat: de munte, de deal È™i de câmpie.

Climatul de munte se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 4 – 6 gr. C. Si prin precipitatii ce cresc cu altitidinea.

Climatul de deal prezinta temperaturi medii anuale de 8 – 10 gr. C. Precipitatiile medii anuale sunt de 600 – 700 l./ mp. Prezenta numeroaselor depresiuni si bazinete creeaza conditii favorabile inversiunilor de temperatura, mai accentuate in sezonul rece al anului.

Climatul de campie se caracterizeaza printr-o repartitie relativ uniforma a elementelor climatice. Temperatura aerului – media anuala - este mai mare decat cea din zona de deal si munte, osciland intre 10, 0 si 10,6 gr.

 

2.2. REGIMUL PRECIPITATIILOR – CANTITĂŢI LUNARE ŞI ANUALE – VALORI MEDII, VALORI EXTREME ÎNREGISTRATE

            Sub aspectul cantitatilor anuale , variaza intre 800 – 1200 l/mp., in zona montana, 600 – 800 l. / mp. , in zona de deal si 400 – 500 l/mp., in zona de campie.

Perioada cea mai ploioasa este aprilie – septembrie, in luna iunie inregistrandu-se maximul multianual de precipitatii ( Nehoiu 86,8 l/ mp, Buzau 82, 0 l/ mp, ).

In intervalul octombrie  - martie cantitatile de precipitatii cazute sunt mai reduse. Minimul de precipitatii apare in luna ianuarie, cand la munte cad peste 35, 3 l/ mp, in zona de deal intre 28 – 29 l/ mp, iar la campie sub 27 l/ mp.

Spatial, regimul precipitatiilor prezinta o serie de particularitati. Astfel precipitatiile anuale si lunare scad de la nord la sud, ca urmare a descarcarii maselor de aer umed oceanic pe directia amintita; culmile orientate transversal fata de directia principala a maselor de aer primesc o cantitate de apa mai mare din cauza advectiei termice; zona orasului Buzau inregistreaza o cantitate de apa mai mare ca urmare a incarcarii atmosferei cu particule solide provenite din zona industriala sau cu praf loessoidal.

Nr. de zile cu precipitatii lichide si solide – cele mai multe zile cu precipitatii se inregistreaza in zona de munte 165 zile la Penteleu , si in zona de campie: Buzau 130 zile, Rm. Sarat 123 zile;

Regimul eolian sta sub influenta directa a maselor de aer vestice.

 

2.3. TEMPERATURI – LUNARĂ ŞI ANUALĂ - VALORI MEDII, VALORI EXTREME ÎNREGISTRATE

Se remarca o crestere constanta a valorilor temperaturii medii anuale pe directia nord – sud, de la regiunile inalte catre cele cu altitudini relativ scazute.

In regiunea montana si de deal se pot sesiza diferentieri climatice intre zonele joase depresionare si culmile inalte.Temperaturi medii anuale mai ridicate sunt specifice numai depresiunilor mari, amplasate pe vai largi ( Patarlagele, Parscov ). Regiunile de campie si de deal inregistreaza timp de 10 luni pe an valori de peste 0 gr. C. , in timp ce in zona montana numai 8 luni depasesc aceasta valoare.

Cele mai scazute valori din an sa inregistrează; in luna ianuarie ( medii multianuale: -2,8 gr. la Buzau, - 3,2 gr. C. la Patarlagele)

Cele mai ridicate valori ale temperaturii aerului se inregistreraza in luna iulie ( 10 – 23 gr. C. ).

Particularaitatile termice ale lunii iulie se transmit si in luna august, cand intensitatea mare a insolatiei provoaca incalzirea accentuata a regiunilor joase si ridicarea temperaturii stratelor inferioare de aer, fapt ce mareste contrastul vertical de incalzire.

Valorile termice extreme , inregistrate in jud. Buzau, nu corespund lunilor celor mai friguroase sau calduroase. Cele mai mari temperaturi au fost inregistrate in luna august ( Nehoiu 38, 0 gr. C. – 1952, Buzau 39, 6 gr. C. – 1951), iar cele mai scazute temperaturi au fost inregistrate  in luna februarie ( Buzau -29, 6 gr. C. in 1942, Rm. Sarat – 26, 2 gr. C, in 1940)

Regimul inghet – dezghet, generator partial al fenomenului alunecari teren, apare din momentul in care temperaturile scad sub zero grade. Data medie de aparitie a primului inghet este 1 octombrie , in zona montana, 20 octombrie, in zona de deal si prima decada a lunii noiembrie pentru zona de campie. Pentru ultimul inghet, data medie de aparitie este 1 mai, pentru zona de munte 20 aprilie , pentru zona de deal si 10 aprilie , pentru zona de campie.

 

2.4. FENOMENE METEOROLOGICE EXTREME

Crivatul - iarna, in zona de campie si la poalele subcarpatilor apar invazii de aer rece si foarte rece, insotite de vant ,  provenite din aria anticiclonului siberian, cunoscute sub numele de Crivat.

Fohnul  – caracteristica locala ce se manifesta in zona de dealuri, deoarece configuratia Muntilor Buzaului permite revarsari de aer din Transilvania, peste culmile lor, catre zona subcarpatica.

Ceata – fenomen frecvent in zona de munte ( 173 zile cu ceata / an ) si mai putin frecvent in zona de deal ( Bisoca 22 zile , Patarlagele 2 zile ).

 

 








     
  Linkuri utile:  
 

Tutorial completare Formular digital de intrare in Romania

 
 

Formular digital de intrare in Romania

 
 

Ghid avizare autorizare

 
 

Apel unic de urgenta 112

 
 

Ministerul Afacerilor Interne

 
 

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

 
 

Inspectoratul General al Politiei Romane

 
 

Jandarmeria Romana

 
 

Institutia Prefectului Judetului Buzau

 
 

Nu tremur la cutremur

 
 

Romania Sigura

 
   
   
   
   
   
   
 

Formare perfectionare paramedici

 
   
   

 

Sesizati faptele de coruptie ale personalului M.A.I.

0800.806.806
linie telefonica gratuita a Directiei Generale Anticoruptie

Spot video 1 (18.12 mb)
Spot video 2 (20.19 mb)